Welkom bij Venhoeven Overkappingen & Aluminium Systemen

Een kas aanschaffen: doen of niet?

De dagen worden langer en ook van de zon mogen we steeds meer genieten. Het moestuinseizoen is dan ook eindelijk weer begonnen! Ben je opzoek naar een nieuwe hobby? Of ben je aan het overwegen om een kas aan te schaffen? Lees dan vooral verder, want wij vertellen je alles over de aanschaf van een kas, de voordelen, de aandachtspunten en andere dingen waar je aan moet denken bij de aanschaf van een kas.

Om te beginnen, wat is een kas?

Een tuinkas of kweekkas is een constructie met een aluminium (of houten) frame welke wordt afgedicht met glas of polycarbonaat. Deze materialen zorgen ervoor dat er licht binnenkomt en de teelt wordt beschermt tegen wind, regen en koele lucht. Een kas is dus een ruimte welke volledig afsluit. Uiteraard wel met een deur en bij voorkeur ook 1 of 2 ramen.

Kassen zijn er in verschillende vormen en maten. Je hebt onder andere kassen met rechte en schuine wanden, Urbankassen, instap-kassen of muurkassen. Welke kas het beste bij u past, ligt aan uw situatie. Hoeveel ruimte heeft u voor de kas? Hoeveel wilt u telen en wat gaat u telen? Wat is uw prijsklasse? Allemaal factoren die bepalen welke kas het beste bij u past.

Waarom een kas aanschaffen?

Het aanschaffen van een kas is zeker een investering. Niet alleen qua geld, maar het houden van een kas vraagt ook veel tijd en energie. Toch is dit het vaak allemaal waard: je krijgt er namelijk veel voor terug. Een kas geeft je immers veel meer mogelijkheden per seizoen. Doordat de teelt in de kas veel beter beschermt is, kan je niet alleen vroeger beginnen, maar kan het seizoen ook worden verlengt. Verder kan je ook in de winter al genieten van groenten die het buiten niet zouden overleven. In de zomer daarentegen wordt het in een kas makkelijk 45/50 graden, wat betekent dat er dus ook weer andere groenten kunnen groeien zoals paprika en pepers. Een ander voordeel van het aanschaffen van een kas is dat je niet alleen kunt voorzaaien, maar ook ‘’voortrekken’’ door verschillende bloemen op te potten. Daarnaast geeft een eigen kas je natuurlijk ook een vrij en rijk gevoel. Je kan je er makkelijk een hele dag in vermaken.

Alle voordelen op een rijtje:

  • Je vervroegt het seizoen. In de winter kan je genieten van groenten die het buiten niet hadden overleeft en in het voorjaar kun je soorten oogsten zoals bloemkool terwijl dit buiten nog niet mogelijk is.
  • Je kunt vroeger voorzaaien doordat de kas eerder en sneller opwarmt.
  • Je kunt in de kas ‘voortrekken’. Dus niet alleen maar voorzaaien maar ook verschillende bloemsoorten oppotten of stekken en opkweken, zodat het al leuke planten zijn wanneer je ze eind april of begin mei buiten kunt uitplanten.
  • Je versterkt de zomer. De kas wordt dan makkelijk 45/50 graden wat kweek-mogelijkheden geeft voor andere soorten groenten.
  • Je kunt het seizoen verlengen.
  • In de winter kun je koudekiemers zaaien die beschermd zijn tegen weer en wind.

Aanschaf van een kas

Dat het aanschaffen van een kas een investering is, weten we als geen ander. Niet alleen qua geld, maar natuurlijk wordt er ook veel tijd geïnvesteerd in de nieuwe kas. Daarom is het belangrijk dat je de juiste kas aanschaft. Er zijn namelijk veel verschillende kassen in heel veel prijsklassen. Welke het beste bij jou past, ligt aan een aantal factoren.

 

Het eerste aandachtspunt bij de aanschaf van een kas is de grootte van je tuin. Het is zonde dat wanneer je een kas hebt aangeschaft, je erachter komt dat die je hele tuin in beslag neemt. Meet daarom altijd je tuin op waar je de kas wilt plaatsen. Hierbij moet je ook rekening houden met voldoende ruimte om de kas heen (voor onderhoud en schoonmaken) en dat er een pad naar de kas moet lopen. Meten is weten!

 

Bedenk altijd waar je de kas voor wilt gaan gebruiken. Wil je er alleen in zaaien en stekken of wil je ook graag ruimte om te kunnen zitten? En wil je graag het hele jaar door groenten kweken of niet? In dat geval ben je namelijk een kas nodig die veel licht opvang.

Een ander belangrijk punt is de plaatsing van de kas. Niet alleen de plek waar de kas komt te staan is belangrijk maar ook het plaatsen van de kas zelf is een aandachtspunt. Dit kan je namelijk zelf doen, maar vaak is het plaatsen van een kas een moeilijk en ingewikkelde taak. Bij Venhoeven helpen we je graag met het plaatsen van je nieuwe kas, zo ben je helemaal ontzorgt!

 

Al met al brengt een kas veel voordelen met zich mee, maar is het tegelijkertijd ook een flinke investering. Wilt u graag beginnen aan een nieuwe hobby of uw moestuin naar een hoger niveau tillen? Neem gerust contact met ons op, wij helpen u graag verder!

Bekijk hier ons aanbod aan kassen!